Wednesday, January 16, 2013

HIDAYAH.


just so you know, im not posting an entry about kak yah jual kerepek tu. pfftt.

the kind of hidayah im talking about is hidayah dari Allah. tak kira la apa jenis hidayah pun, when it leads to a good thing meaning Allah masih saygkan kita and nak kita berubah demi-Nya.

satu perangai yg i have is that i love menyibuk tanya my kawan kawan, how they changed? what makes them changed? who supported them to changed? it is always been my question to whoever changed in terms of imaan.

i know, it's kind of annoying when i asked many questions regarding that matter. it shows that im really interested on how Allah punya bnyak cara ntuk tunjuk dia sayg kan hamba hamba-Nya. i didn't asked for no reason. actually when i asked questions, it reminds me of how and why i changed to be a better muslim for the past few years. even tak change bnyak, sikit pun jadi lah dulu kan.

in my experience of asking others, i found out that bnyak jugak cara Allah nak turun kan hidayah pada kita nie. most of them, through mimpi. ada yg mimpi tunjuk benda baik baik, and ada pula mimpi yg tunjuk benda benda menakutkan. either way, mimpi tu dapat melembutkan hati mereka mereka tu ntuk berubah ke jalan Allah. masyaAllah. ada jugak yg didatang kan melalui perasaan, melalui kawan kawan, tengok org sekeliling and bnyak lagi lah cara. sesungguhnya Allah tu Maha Mengenali. Dia je yg kenal setiap satu hamba-Nya mcm mana.

my mother once said, walaupun gelaran hajjah tu tak seberapa nak dibandingkan dengan datin ke puan sri ke datin paduka ke what-so-ever lah, tapi gelaran hajjah tu lah gelaran yg kena selalu org panggil. sebab? sebab bila org panggil dia "hajjah" dia akan teringat segala pengorbanan, segala kejadian yg berlaku masa dia dekat mekkah. and kalau kalau dia ada nak buat silap, that gelaran reminded her, she's a hajjah now. have to show good example to others.

note : kalau ada rezeki, i also want to be a hajjah. in shaa Allah :D

so this left me wondering, even kita dah berubah, tak semestinya kita nie dah elok. kita berubah step by step. bnyak lagi khilaf diri nie. bnyak benda kena perbaiki. yg penting kita nak diri nie, istiqamah. in shaa Allah, kalau kita nak berubah kepada yg lebih baik, Allah will ease our way. have faith in that. believe in his power.

No comments:

Post a Comment