Friday, January 25, 2013

BREAK.


have a break, have a kit kat.

entry nie bukan pasal nak promote kit kat ke hape. it's about how i spend my semester break with some social activities. takde la social sgt, mostly i just stayed at home and watch movies in my external.

bila tengah busy dengan class, nak cuti. bila dah cuti, bosan pula. lehh, normal la tu kan. kemas bilik, kemas rumah, apa yg boleh dikemas, semua dah terkemas. sampai dah tak tahu nak kemas apa lagi dah.

yg pasti i finished watching my favourite series xoxo gossip girl! best sgt. i love the series sebab cerita dia realistic. mmg memaparkan perangai manusia kaya yg betul. bukan just yg nampak baik dimata kita. bila season pun dah finale, sedih la jugak sebab dah tak dapat tengok perkembangan chuck and blair dah! so sad! they were like the most perfect couple ever! takde nak lovey dovey sgt, like i said, realistic.

i just love them. happy tears. :')

next series in line i want to watch is dexter, nie pun best jugak. dia ala ala CSI tapi lagi best! sebab dia buat crime semua all by himself. the best part of the series is that bnyak gila scene dia ber-monolog. best kut. it feels like kita macam ada sebelah dia pula. best best. aku mmg suka tengok cerita berdarah sana sini :)

then dexter habis baru lah fikir based on review kawan kawan. hehe. nak tengok how i met your mother, tapi takde siapa pun yg simpan full season. i mean yg complete, and gambar kalau boleh in HD. heh, booorrrriiiinnnnnggggggg~

based on my bestfriend merangkap supplier series ntuk aku, pika azman, dia suruh tengok true blood. dia mmg kenal my soul yg suka tengok cerita jenis begitu. i love you la babe! i will put it into consideration sebab err err errr ntah. sebab tak pernah tengok langsung review on that particular series kut. oh by the way, i do judge a series by their name. :P

so if any of you guys ada cadangan on what series i should watch, just let me know. let's go! hahaha. peace.

Wednesday, January 16, 2013

HIDAYAH.


just so you know, im not posting an entry about kak yah jual kerepek tu. pfftt.

the kind of hidayah im talking about is hidayah dari Allah. tak kira la apa jenis hidayah pun, when it leads to a good thing meaning Allah masih saygkan kita and nak kita berubah demi-Nya.

satu perangai yg i have is that i love menyibuk tanya my kawan kawan, how they changed? what makes them changed? who supported them to changed? it is always been my question to whoever changed in terms of imaan.

i know, it's kind of annoying when i asked many questions regarding that matter. it shows that im really interested on how Allah punya bnyak cara ntuk tunjuk dia sayg kan hamba hamba-Nya. i didn't asked for no reason. actually when i asked questions, it reminds me of how and why i changed to be a better muslim for the past few years. even tak change bnyak, sikit pun jadi lah dulu kan.

in my experience of asking others, i found out that bnyak jugak cara Allah nak turun kan hidayah pada kita nie. most of them, through mimpi. ada yg mimpi tunjuk benda baik baik, and ada pula mimpi yg tunjuk benda benda menakutkan. either way, mimpi tu dapat melembutkan hati mereka mereka tu ntuk berubah ke jalan Allah. masyaAllah. ada jugak yg didatang kan melalui perasaan, melalui kawan kawan, tengok org sekeliling and bnyak lagi lah cara. sesungguhnya Allah tu Maha Mengenali. Dia je yg kenal setiap satu hamba-Nya mcm mana.

my mother once said, walaupun gelaran hajjah tu tak seberapa nak dibandingkan dengan datin ke puan sri ke datin paduka ke what-so-ever lah, tapi gelaran hajjah tu lah gelaran yg kena selalu org panggil. sebab? sebab bila org panggil dia "hajjah" dia akan teringat segala pengorbanan, segala kejadian yg berlaku masa dia dekat mekkah. and kalau kalau dia ada nak buat silap, that gelaran reminded her, she's a hajjah now. have to show good example to others.

note : kalau ada rezeki, i also want to be a hajjah. in shaa Allah :D

so this left me wondering, even kita dah berubah, tak semestinya kita nie dah elok. kita berubah step by step. bnyak lagi khilaf diri nie. bnyak benda kena perbaiki. yg penting kita nak diri nie, istiqamah. in shaa Allah, kalau kita nak berubah kepada yg lebih baik, Allah will ease our way. have faith in that. believe in his power.

Monday, January 7, 2013

EXAM WEEK.


my exam schedule ;

3 january 2013 - Chemical Process Control
5 january 2013 - Plant Design And Economics
8 january 2013 - Technopreneurship
14 january 2013 - Process Modelling And Simulation


as for today, two papers dah pun dijawab. and alhamdulillah, apa yang keluar kitaorang ada belajar and betul betul faham. cuma ada bits and bits yg boleh dihalalkan. hehee.

esok my third paper, harap my luck will still be with me. as i mmg kurang sikit kalau subjek kena hafal hafal nie. ingatan tak berapa nak mantap.

thank god i took Chemical Reaction Equilibrium masa intersesi dulu. so i have less subjects and more time to concentrate. yg penting i need to cantikkan balik pointer ntuk sem nie. in sha Allah, i can :)

so guys, pray for my success. i mohon ntuk berjaya dunia and akhirat.

Tuesday, January 1, 2013

FIRST PAGE.


today is the first blank page of a new book. as you can i see, i've deleted my older post, just to get that fresh feeling. hoping 2013 will be filled with positivity. semua yg berlaku pada tahun 2012, i minta maaf and harap dimaafi oleh semua orang kalau kalau i did offend or done anything wrong towards korang.

to be a better person, mmg susah sebab manusia nie penuh dengan nafsu. tapi ebu selalu pesan, apa pun yg kita nak buat, kena dahulukan kalimah lillahita'ala bermaksud, kerana Allah Ta'ala. tak kira lah apa yg kita nak buat, bila kita cakap mcm tu, kalau kalau kita nak buat benda yg tak baik pun, akan mendatangkan keinsafan kepada kita. maknanya kita dilindungi. mashaAllah.

post nie ntuk kesedaran diri sendiri. sekadar tulis suka suka. tapi tak salah kalau boleh mendatangkan kebaikan dekat orang lain kan? hidup kita nie bukan semua nya pasal diri kita, kadang kadang mesti berkongsi dengan orang lain. kan islam ada ajar semua tu, indah kan agama kita? :)

so, Happy new year everybody! hopefully kita semua boleh tulis cerita yg baik baik dalam buku 2013 nie.